GPS

Tälle sivulle olen kerännyt hieman tietoa ja linkkejä käyttämistäni GPS systeemeistä. Tarkemmat, vanhemmat ja uudemmat, käyttökokemukset löytyvät Kuulumisia nurkkauksesta -blogista.

Garmin Dakota 10

Nyt on muutama päivä harjoiteltu ja tutustuttu Garmin Dakota 10 käsiGPS paikantimeen. Pienikokoinen Garmin Dakota 10 käsiGPS tuli hankittua oikeastaan ainoastaan laitteen paremman akkukeston takia. Esite lupaa sille jopa 20 h akkukeston, joka on huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin käytössä olleessa kännykkäpohjaisessa paikannuksessa. Vielä ei ole tarkkaa tietoa pattereiden tai akun kestosta, käyttöä ei ole ollut vielä tarpeeksi paljon, mutta on käyttöaika huomattavasti pidempi kuin Android pohjaisella Samsung I551 puhelimella ja Endomondo trackerilla.Laitteeseen menee kaksi kappaletta AA kokoista paristoa tai akkua. Pattereita löytää helposti, eikä AA kokoisen NiMH akun hintakaan ole hirveä. Itse käytän GP batteriesin 2100 mAh ReCyko akkuja. Akkuja löytää melkein kaupasta kuin kaupasta ja latureita myös. Ja AA kokoisia akkuja kun voi käyttää monessa muussakin laitteessa.

Suunnitelmissa on kulkea pidempiä matkoja niin omassa lähiympäristössä kuin eri kansallispuistoissa. Pääsääntöisesti tässä Tampereen lähiympäristössä, Seitsemisen kansallispuistossa tai Helvetinjärven Kansallispuistossa. Mutta myös mahdollisuuksien mukaan muualla. Sillä saa kuljetun reitin talteen, ja mahdollisuuksien mukaan sitä voi käyttää suunnistuksen apuna, eihän se karttaa ja kompassia korvaa mutta apuna toimii. Ja jää kännykkä viestien lähettämistä ja puheluita varten varalle. Varsinkin jos jotain sattuu kulkiessa, ei paikannussysteemit ole käyttäneet puhelimen akkua tyhjäksi.

Laitteeseen pystyy asentamaan 1000 reittipistettä tai sijaintia. Niiden lisääminen ns. off-line tilassa käy helposti, mikäli apuna on tietokone nettiyhteydellä. Aina ei tarvitse käydä paikan päällä lisäämässä paikkaa laitteeseen. Metsähallituksen retkikartta.fi palvelusta näkee koko Suomen kartan, ja siitä saa eripaikkojen sijainnin selville. Niistä on helppo käsin täydentää reittipisteitä. Varsinkin kansallispuistojen paikat ovat valmiina palvelussa. Kartan yläosasta löytyy kuvake sijainti jolla saa näkyviin klikatun kohdan koordinaatit. Ne kun syöttää GPS:n lisää reittipiste kohtaan koordinaatit niin paikka tallentuu laitteeseen. Laite on kosteuden kestävä, josta on hyötyä liikuttaessa maastossa. Ei tarvitse pelätä laitteen käsittelyä ulkoilmassa, eikä varsinkaan kosteutta johon nykykännykät ovat niin herkkiä.

Tottakai ominaisuuksia käsiGPS laitteessa on paljon enemmän kuin puhelimiin pohjautuvissa. Tällä hetkellä laite riittää ominaisuuksiensa pohjalta minulle, mutta jossain vaiheessa tulee varmaan ajankohtaiseksi uuden laitteen hankkiminen.. Tässä laitteessa on 2,6" kosketusnäytöllinen värinäyttö, joka on onnettoman pieni. Varsinkin jos sitä vertaa nykyisiin kännyköihin tai autokäyttöön tarkoitettuihin navigaattoreihin. Ja jos laitteessa olisi kunnon näyttö n. 4" sitä voisi jo ehkä käyttää autossa tai moottoripyörässä navigaattorina. Laitteeseen saa ladattua karttoja Garminin nettipalvelusta, tosin Suomen Topo kartat maksavat hunajaa. Laitteeseen pystyy myöskin lataamaan omia niin sanottuja Custom Mapseja. Esim OpenStreetMapista kun lataa sopivan kokoisen kartan sen saa laitettua Dakota 10:iin. Tosin se vaatii vähän yritteliäisyyttä ja kikkailua. Ohjeita voit katsoa täältä.

Garmin tarjoaa käyttäjilleen myös maksutonta Garmin Connect palvelua, johon voi siirtää omia harjoituksiaan samaan tapaan kuin hieman enemmän tunnetavuutta oleviin Endomondo Tracker ja Sportstracker palveluihin, jotka ovat alunperin suunnattu kännyköiden käyttäjille. Alla muutama oma harjoitukseni Garmin Connect palvelusta.

Samsung Galaxy I551/Galaxy 4 ja Endomondo tracker

Kun vaihdoin keväällä vanhan Symbian pohjaisen Nokiani uuteen Samsung Galaxy I551 Android puhelimeen, vaihtui samalla liikunnan seuranta ohjelma Endomondo trackeriin. Se kun oli sillä hetkellä paras mahdollinen ohjelma puhelimeeni, ainakin omasta mielestäni. Ja nyt kun olen sitä jo pidempään käyttänyt en sitä poiskaan vaihda. Olen siirtänyt Endomondon sivuille myös vanhan kulkuhistoriani. Sportstracker ohjelma ei asentunut puhelimeeni kunnolla. Se oli todella raskas käyttää, kaatuili eikä skaalannut näyttöä kunnolla.

Alla näet Endomondo trackerin liikuntasuorituksia, sekä listana kaikki suoritukset että viimeisimmän liikuntasuorituksen. Siirrän myös kaikki Garmin Dakota käsiGPS laitteella tehdyt liikuntasuoritukset manuaalisesti Endomondon palveluun.

Nokia E75 ja Sportstracker

Vanhassa Nokia E75 Symbian puheimessa liikuntasuorituksiani seurasi Sportstracker ohjelma. Se toimi melko hyvin siinä puhelimessa ja aikaisemmissa Nokian malleissa. Sillä seurattiin liikuntasuorituksia useita vuosia.