Meteoran luostarit, Kreikka 01.04.-03.04.2004


Näytä suurempi kartta

VuoretKeväällä tuli mahdollisuus lähteä tutustumaan Meteoranluostareihin, keskikreikkaan. Luostarit on rakennettu jo luonnonmuodotelminakin erikoisten pyläväsvuoreten päälle joskus 1300 ja 1600-luvuilla. Tosin ensimmäiset munkit ovat tulleet vuorten päälle jo joskus ennen 1000-lukua. Pylväsvuoret, jotka ovat ruskeaa hiekkakiveä, ovat muodostuneet joskus 60 miljoonaa vuotta sitten tertiäärikaudella ja niitä on sittemmin muokanneet niin virtaava vesi kuin maajäristyksetkin. Meteoran luostarialue kuuluu Kastrakin kylään, joka sijaitsee vuorten juurella. Kylän korkeus merenpinnasta on noin 300 m. ja pylväsvuorten huiput joilla luostarit sijaitsevat ovat noin 1000 m. kokeudessa.

NostoverkkoAlunperin munkit tulivat tälle alueelle ja kiipesivät vuoreten huipulle vain päästäkseen eroon muusta maailmasta, ja saadakseen olla rauhassa Jumalansa kanssa. Ensimmäiset asukkaat olivat erakkomunkkeja. Pikkuhiljaa alueelle alkoi tulla lisää munkkeja ja asumukset muuttuivat luolista rakennetuiksi luostareiksi, ja munkit järjestäytyivät luostarilaitoksen alle. Munkit kiipesivät vuorille vain käsiensä ja puukiilojen avulla, muita apuvälineitä heillä ei ollut. Ja kun luostarirakennuksia alkoi valmistua, rakennettiin myös narulla toimivat verkko, millä saatiin nostetuksi tavaroita ylös luostariin. Kaikki käytävät ja portaikot ylös luostarille ovat myöhempää tekoa. Mutta ne kummasti helpottavat turistin pääsyä näille paikoille.

MEGALO METEORO eli GRAND METEORAn luostari

Great MeteoraTämä on suurin alueen luostareista ja jonkinlainen keskus, pääluostari kun on. Luostari on perustettu 1300-luvun puolessa välissä, ja se sijaitsee alueen korkeimmalla huipulla. Luostarin kirkko on laitettu alulle 1387 ja koristeltu 1483 ja 1552. Nyttemmin vanha luostarirakennus toimii museona. Grand Meteoran luostari oli ensimmäinen jossa vierailimme ja varmasti se mielenkiintoisin. Paikassa oli todella paljon mielenkiintoista nähtävää, ja se oli kokemisen arvoinen. Valokuvat eivät millään tee oikeutta niille näkymille mitä vuoren laelta on.

VARLAAM

VarlaamVarlaamin luostari on alueen toisiksi suurin luostari, heti Geat Meteoran jälkeen. Se on suurin sivuluostareista. Sen on perusanyt munkki Varlaam 1350. Luostarin kirkko on laitettu alulle 1541 ja koristeltu 1548. Nyttemmin luostarin vanha kirkko toimii museona ja uudempi kirkko on laitettu alulle 1627 ja koristeltu 1637. Luostari on selvästi pienempi kuin Grand Meteora, ja sen nähtävyydet on aikalailla samanlaiset kuin edellisessä paikassa.

HOLY TRINITY

Holy TrinityPyhä kolminaisuuden luostariin on kaikkein vaikein päästä. Vaikka kaikki luostarit sijaitsevat vuorten huipulla on niihin kuitenkin helppokulkuiset väylät. Päästäkseen tänne täytyy ensin laskeutua tieltä laaksoo ja kiivetä sen toiselta puolelta ylös pitkinvuoren reunaa, ennenkuin pääsee portille. Luostarin kirkko on laitettu alulle 1275 ja koristeltu 1741. Tämä luostari on varmasti kuuluisin tai ainakin tunnetuin ja nähdyin Meteoran alueen luostareista, sillä se on tullut tutuksi miljoonille elokuvien ystäville. Täällä on nimitäin filmattu James Bond Erittäin salainen -elokuva.

Vaikka retkemme luostareille ajoittuikin suuren sesongin ulkopuolelle, oli niillä siltä paljon vierailijoita. Ja Kalamban kaupungissa löytyi myös maalliselle puolelle ravintoa. Turistikeskus kun on, niin alueella on paljon erilaisia ravintoloita. Tarjolla oli niin Kreikkalaista ruokaa kun kansainvälistäkin menua. Majoituimme Kastrakin-kylään Hotelli Spanias nimiseen tyypilliseen Kreikkalaiseen pikkuhotelliin. Kaiken kaikkiaan matka oli antoisa ja samalla tuli nähtyä jotain sellaista mihin ei tavallisella turistimatkalla törmää.